Awokado

 

 

Jest wiecznie zielonym krzaczastym drzewem o drobnych zielonożółtych kwiatach  osiągającym wysokość 20 m. Pochodzi z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej i Środkowej. Aztekowie i Inkowie wierzyli, iż roślina ta ma właściwości afrodyzjaku. Do Europy została przywieziona przez Hiszpanów w 1653 roku. Obecnie jest uprawiana prawie we wszystkich regionach klimatu tropikalnego i subtropikalnego. W niektórych krajach owoc awokado jest nazywany "owocem maślanym", ze względu na dużą zawartość tłuszczów. Z tego tez powodu, a także ze względu na dużą zawartość białka, owoc używano w długich podróżach morskich jako namiastkę mięsa.

 

Awokado wydaje gruszkowatego kształtu owoce o długości około 20 cm. Skórka owocu jest zielona, żółta lub fioletowa, błyszcząca, często pokryta wyrostkami, pod nią zaś znajduje się zielonożółty miąższ otaczający jedno wielkie nasienie. Z każdego drzewa zbiera się do 500 owoców rocznie. Niektóre ważą nawet do 1 kg, w supermarketach  spotykane są zwykle mniejsze.

 

AwokadoMiąższ awokado stanowi bardzo ceniony produkt odżywczy, gdyż składem różni się znacznie od innych owoców. W jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu (dlatego swą konsystencją przypomina masło), około 2% białka, karoteny, witaminę C (6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów (szczególnie cenią go więc diabetycy). Miąższ w dojrzałym owocu ma mazistą konsystencję, a w smaku przypomina orzech włoski.

100 g owocu dostarcza 130 - 240 kalorii/ 550 - 1000 dżuli.

 

 

Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię, nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym wydzielaniem soków trawiennych. Właściwości lecznicze posiadają również liście awokado stosowane przy lekkich zatruciach pokarmowych, nudnościach i wzdęciach.

 

 

Awokado można podawać jako połówkę owocu z dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Miąższ jest też wykorzystywany do smarowania kanapek, przygotowywania past. Plasterki awokado na kromce chleba zastępują ser. Spożywa się go też w lodach i napojach. Z miąższu jest także ekstrahowany olej, wykorzystywany do produkcji kosmetyków, gdyż działa regenerująco na skórę (do produkcji kosmetyków dla skóry starzejącej się i suchej). W Europie spotyka się awokado koktajlowe nie posiadające nasienia, o wielkości pocisku karabinowego (5-6 cm długości).

 

 

Roślina ta z łatwością daje się hodować w warunkach domowych. W dobrych warunkach osiąga imponujące wymiary.