Awokado
Jest wiecznie zielonym krzaczastym drzewem o
drobnych zielonożółtych kwiatach osiągającym wysokość
Awokado wydaje gruszkowatego kształtu owoce o długości około
Miąższ awokado stanowi
bardzo ceniony produkt odżywczy, gdyż składem różni się znacznie od innych
owoców. W jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu (dlatego swą konsystencją przypomina masło),
około 2% białka, karoteny, witaminę C
(6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z grupy B,
natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów (szczególnie cenią go więc
diabetycy). Miąższ w dojrzałym owocu ma mazistą konsystencję, a w smaku
przypomina orzech włoski.
Awokado jest zalecane dla ludzi cierpiących na anemię,
nadciśnienie oraz cierpiących na dolegliwości żołądkowe związane ze zbyt małym
wydzielaniem soków trawiennych. Właściwości lecznicze posiadają również liście
awokado stosowane przy lekkich zatruciach pokarmowych, nudnościach i wzdęciach.
Awokado można podawać jako połówkę owocu z
dodatkiem soku cytrynowego lub octu lub też jako składnik sałatek. Miąższ jest
też wykorzystywany do smarowania kanapek, przygotowywania past. Plasterki
awokado na kromce chleba zastępują ser. Spożywa się go też w lodach i napojach.
Z miąższu jest także ekstrahowany olej, wykorzystywany do produkcji kosmetyków,
gdyż działa regenerująco na skórę (do produkcji kosmetyków dla skóry
starzejącej się i suchej). W Europie spotyka się awokado koktajlowe nie posiadające nasienia, o wielkości pocisku karabinowego
(5-
Roślina ta z łatwością daje się hodować w warunkach domowych. W
dobrych warunkach osiąga imponujące wymiary.