Jagoda - owoc
mięsisty zawierający wewnątrz nasiona.
Przykładem jagody może być owoc winorośli.
Jagoda to termin botaniczny oznaczający
owoc o mięsistej, niepękającej owocni, zawierającej w
sobie kilka nasion lub
jedno drobne, przy czym nasiona te nie mają skorupek jak owoce pestkowe, ani
wyściółek pergaminowych jak owoce ziarnkowe. Jagoda może być jednokomorowa lub
wielokomorowa (wytworzone na dnie kwiatowym jagody - pestkowce), najczęściej bywa niewielka.
Przykładem jagód są: pomidor, cytryna, pomarańcza, porzeczka, agrest, winorośl, borówka. Bywają
również jagody stosunkowo duże, jak u ogórka czy dyni.
Owoc maliny należy
do owoców zbiorowych wielopestkowcowych.
Słowo
jagoda oznacza też owoc leśny - czarną jagodę (borówkę czernicę — Vaccinium myrtillus).
Jest rozsiewany przez zwierzęta, głównie ptaki.
Owoce borówki wykazują
się właściwościami, które mają olbrzymie znaczenie w profilaktyce chorób
cywilizacyjnych, czyli nowotworów i chorób układu krążenia. Wśród przebadanych
przez uczonych amerykańskich 40 gatunków owoców i warzyw borówka zajęła
pierwsze miejsce pod względem zawartości przeciwutleniaczy (antyoksydantów),
czyli substancji neutralizujących wolne rodniki. Drugie miejsce zajął w tej
klasyfikacji sok z winogron, osiągając 2/3 zawartości poziomu działania przeciwutleniającego stwierdzonego dla borówek. Następne
miejsce zajęły truskawki, jarmuż i szpinak. Okazało się też, że owoce borówki
zawierają pięć razy więcej przeciwutleniaczy, niż taka sama objętość grochu,
marchewki, jabłek, kabaczka czy brokułów.
Dlaczego
związki te są tak ważne? By to wyjaśnić, należy opisać mechanizm powstawania i
działania wolnych rodników. Są to niezrównoważone atomy tlenu, które są
ubocznym produktem przemiany materii w ludzkim organizmie. Powstają one w tych
częściach komórek organizmu ludzkiego, w których zachodzą przemiany
energetyczne. Wolne rodniki wychwytuje i neutralizuje witamina E, przez co sama
staje się wolnym rodnikiem. Jest on odbierany przez witaminę C, usuwany z
komórki i tam przekazywany innym substancjom. Jednak pewna część wolnych rodników
wydostaje się poza komórkę. Poszukujący równowagi rodnik bardzo łatwo wchodzi w
reakcję z napotkanymi substancjami, dzięki temu sam odzyskuje równowagę,
niszcząc ją wokół siebie. Jeżeli wolne rodniki znajdą się w skórze, niszczą
włókna kolagenu, doprowadzając do zwiotczenia skóry i powstawania zmarszczek, w
oku przyspieszają rozwój zaćmy, utleniając cholesterol w naczyniach
krwionośnych przyspieszają procesy miażdżycowe. Jeżeli trafią do jądra
komórkowego i uszkodzą DNA, mogą wywołać nowotwór.
Powstawaniu wolnych
rodników sprzyja dym papierosowy, promieniowanie UV i zanieczyszczenie
środowiska. Substancjami neutralizującymi wolne rodniki są właśnie
przeciwutleniacze. Należą do nich witaminy A, C i E oraz antocyjany, czyli
barwniki, dzięki którym borówka ma kolor granatowy (a np. truskawka czerwony),
a także flawonoidy i inne niezidentyfikowane
substancje, których przeciwutleniające działanie nie
zostało jeszcze dostatecznie poznane. Do prawidłowej pracy przeciwutleniaczy
niezbędne są minerały, takie jak selen, cynk, miedź i mangan, które również
znajdziemy w owocach borówki.
Kolejną
grupę substancji, dzięki którym borówka wysoka jest bardzo cennym składnikiem
diety, stanowią fitoestrogeny (czyli hormony roślinne). Spośród roślin wrzosowatych najwięcej
fitoestrogenów zawierają owoce żurawiny (pięć razy
więcej od borówki amerykańskiej i borówki czernicy) i brusznicy (trzy razy
więcej), jednak borówkę brusznicę i żurawinę trudno jeść na surowo, a w
procesie przetwarzania (gotowanie) związki te tracą swoją aktywność. Nawet w
czasie suszenia około 20% fitoestrogenów ginie,
jedyną polecaną formą konserwacji owoców niepowodującą
strat w zawartości tych cennych substancji, jest mrożenie. Fitoestrogeny,
wchodząc w metabolizm komórkowy blokują działanie enzymów inicjujących
nowotwory hormonozależne u mężczyzn i kobiet. Badania
dowiodły też, że fitoestrogeny chronią ludzi przed
arteriosklerozą i chorobami serca, zmniejszając poziom "złego" (LDL),
a zwiększając poziom "dobrego" (HDL) cholesterolu.
Owoce borówki zawierają
poza tym kwas elagowy i kwas foliowy, których
działanie jest obecnie przedmiotem badań. Prawdopodobnie są one inhibitorami
(barierami) dla substancji rakotwórczych. Badania na myszach wykazały, że kwas elagowy zatrzymuje rozwój nowotworów wątroby, płuc i
przełyku, a kwas foliowy chroni przed rakiem macicy i dobrze wpływa na rozwój
płodu.
Bardzo
ważną rolę w organizmie człowieka pełni błonnik, którego w
Borówki
są popularnym parafarmaceutykiem w Japonii, gdzie ludzie pracujący przy
komputerach piją sok borówkowy, by zapobiec zmęczeniu oczu. Borówkowe tabletki
witaminowe znajdują się w sprzedaży w japońskich sklepach ze zdrową żywnością.
Borówki zapobiegają infekcjom bakteryjnym, dotyczy to zwłaszcza bakterii E.
Coli wywołującej zakażenia układu moczowego. Sok z borówek zawiera substancje
uniemożliwiające przyleganie bakterii do ścianek pęcherza i wywołanie infekcji.