Ananas
właściwy
Jest jedno lub wieloletnią byliną
dorastającą do
Ze środka rozety liści ananasa wyrasta pęd zakończony kwiatostanem.
Kwiatostan jest złożony z nawet około 200 kwiatów koloru fioletowego. Kwiaty
wymagają zapylenia krzyżowego przez owady, a nie jest to proste ze względu na
wąski otwór prowadzący do wnętrza kwiatu. Dlatego do zapylenia często nie
dochodzi i powstają beznasienne owoce - tylko takie są spotykane w handlu.
Powstałe owoce typu jagody w czasie dojrzewania zrastają się ze sobą, z osią
kwiatostanu i przysadkami kwiatowymi w jedną mięsistą całość i tworzą wielki
owalny owocostan czyli owoc złożony zwany ananasem ważący około
Ananas pochodzi z tropikalnej części Ameryki Południowej, obecnie
jest uprawiany w Chinach, Tajlandii, USA, Meksyku, na Filipinach, w
Afryce Południowej. Do Europy dostał się przywieziony z Gwadelupy przez
Kolumba. W połowie XVI wieku konserwowano ananasy w cukrze i przesyłano do
krajów Starego Świata jako bardzo cenne, egzotyczne delikatesy. W Polsce
szklarniowe uprawy ananasów zapoczątkował Stanisław Poniatowski w XVIII wieku
zakładając w Warszawie ogrody Frascati.
Zewnętrzną twardą warstwę
owocostanu stanowią drobne liście wyrastające pod każdym kwiatem oraz działki
ich kielichów. "Koronę" liści na szczycie owocu, odrosty na pędzie
pod owocem oraz pomiędzy liśćmi można wykorzystywać do rozmnażania roślin.
Kwitnienie i powstawanie owoców można spowodować opryskując rośliny roztworem
odpowiedniego hormonu roślinnego. Dzięki temu planuje się zbiór owoców na
określony dzień roku. Uważa się, że przy uprawie ananasów powodzenie polega na
przykrywaniu gleby cienką warstwą skórek z bananów.
Ananasy spożywa się na surowo, w postaci soku, czy konserwowane w
puszkach. Sok również poddaje się fermentacji otrzymując ocet albo alkohol, a
po jego destylacji uzyskuje się spirytus. Resztki przetwarza się na paszę. Na
Filipinach z liści ananasa uzyskuje się włókna. W tym pracochłonnym procesie
otrzymuje się przędzę do produkcji koronek i przewiewnych tkanin doskonałych na
upały.
Miąższ ananasów zawiera około 10 - 15% cukrów (połowę stanowi
sacharoza, resztę - glukoza i fruktoza). Po wysuszeniu ilość cukru wynosi 70%.
W świeżym ananasie znajduje się 12 - 40 mg/
Świeże owoce i nie
konserwowany sok ananasowy posiadają znaczenie lecznicze przy niestrawnościach i słabym wydzielaniu soków trawiennych.
Korzystnie też działają na nerki, naczynia wieńcowe i serce. Pomocne także może
być spożywanie ananasa przez osoby ze schorzeniami wątroby.
Działanie przeciwzapalne i likwidujące obrzęki powoduje, że można
ananasa przykładać na miejsca stłuczone, opuchnięte, na ropiejące krosty,
wypryski skórne.
Niedojrzałe owoce i sok z liści (posiadający działanie przecirobacze) są zakazane dla kobiet ciężarnych, bowiem
mogą spowodować poronienie.