ARBUZY

 

 

 

 

Występowanie i rys historyczny

 

 

ARBUZ

Arbuz kolokwinta Citrullus colocynthis wytwarza długie, płożące się po ziemi pędy zaopatrzone w wąsy. Zielono-żółte owoce zawierają brązowe nasiona, które w czasie głodu mielono na mąkę, a olej z nasion używano w lampkach oliwnych. Inne części rośliny mają działanie silnie przeczyszczające. We fragmencie z Drugiej Księgi Królewskiej (4,40) opisano wydarzenie, w którym spożycie zupy przygotowanej przez uczniów Elizeusza na pustyni, wywołało wśród nich panikę. Wydawało się, że przygotowali zupę, która miała ich uratować od głodu, a prawie pozbawiła ich życia. Potrawa została przygotowana właśnie z pnączy dzikich kolokwint.

Owoce tej rośliny uważane są za tak zwane czarownice stepowe. Oderwane od rośliny, pędzone są przez wiatr, wzbija tumany kurzu i wydają różnorodne odgłosy spowodowane wysuszonymi nasionami. Uważa się, że roślinę tę można przyporządkować do cytatu z Księgi Izajasza 17,13: "Narody szumią, jak szumią wezbrane wody, ale Pan je zgromi, i umkną daleko; będą porwane na góry jak plewa przez wiatr i jak tuman kurzu przez burzę.
Owoce to rzekome jagody, są jadalne, mają słodki, ciemnoczerwony, pomarańczowy, żółty lub biały miąższ zwany też mezokarpem. Skóra tak zwany perikarp, składa się z dwóch warstw. Dzięki złożonej budowie skóra jest mocna i twarda w kolorze ciemnozielonym lub nakrapiana promieniście w różnych odcieniach zieleni. Pod koniec wegetacji roślina zawiązuje nasiona. Barwy nasion są również bardzo zmienne: od białej lub żółtej poprzez żółtobrązową, brązową i czarną do czerwonej, a nawet zielonej .Gatunek

 rośliny z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Afryki, obecnie uprawiany w wielu krajach, na różnych zamieszkanych kontynentach. Największym producentem są Chiny, a następnie Turcja. W Europie krajami, w których uprawia się arbuzy są, Hiszpania, Włochy, Grecja, Bułgaria i Węgry. W Polsce również wyhodowano odmianę odporną na niskie temperatury.

Arbuz dzięki dużej zawartości wody w owocach jest gatunkiem moczopędnym, zalecanym dla chorych na nerki. Z badań wynika również, że podobnie jak pomidor i czerwony grejpfrut jest źródłem likopenu, który ma właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych. Jest rośliną jednoroczną, o wzroście płożącym. Bywają jednak formy krzaczaste