Historia banana w Europie
jest krótka (nasi przodkowie poznali go dopiero w XIX wieku), w ciągu zaledwie
150 lat swojej obecności na europejskich stołach zyskał on wielu zwoleników, nie tylko dzięki doskonałym walorom smakowym,
ale również dzięki bogactwu skladników mineralnych i
odżywczych.
Ten tropikalny owoc zawiera dużą ilość błonnika. Zbawienny wpływ błonnika
zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one (wbrew
powszechnym opiniom o ich wysokiej kaloryczności) być wiodącym składnikiem diet
odchudzajacych. Banan zawiera również trzy rodzaje
cukrów, sacharozę, glukozę i fruktozę z grupy węglowodanów, którym zawdzięcza
swój słodki smak. Węglowodany te są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym
źródłem energii, służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy
fizycznej. Ilość energii zawarta tylko w dwóch bananach, pozwala na
90-minutowe, intensywne ćwiczenia w siłowni. Nie powinnien więc dziwić fakt,
że banan jest najbardziej popularnym owocem spożywanym przez sportowców.
Jednak bogactwo energii i witamin nie jest jedyną zaletą banana. Owoc ten
podnosi wytrzymałość odpornościową naszego organizmu i zapobiega występowaniu
wielu chorób, stając się przez to niezbędnym dodatkiem do naszej codziennej
diety. Choroby, które łagodzą zawarte w bananie substancje odżywcze to:
Depresja: badania przeprowadzone wśród grona ludzi cierpiących na depresję
dowodzą, iż dzienne spożycie bananów znacznie redukuje jej przejawy. Powodem
tego jest zawarty w bananie tryptofan, rodzaj proteiny, którą organizm
przetwarza w serotoninę, znaną jako doskonały środek relaksujący i znacznie
poprawiający humor.
Cukrzyca: zapomniałeś wziąć tabletkę.... nie ma
problemu, weź banana. Zawarta w bananie witamina B6 reguluje poziom glukozy w
organizmie i wpływa przez to na poprawę samopoczucia.
Anemia: duża ilość żelaza zawarta w bananie stymuluje produkcję hemoglobiny,
redukując tym samym anemię krwi.
Ciśnienie krwi: banan zawiera również potas i jednocześnie małą ilość soli,
przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi. Drogocenne właściwości banan
podkreśla fakt, że amerykański ministerstwo Food and Administration wydało zgodę
na oficjalne uznanie banana, za owoc znacznie redukujący ciśnienie krwi i
szansę wystąpienia wylewu krwi do mózgu o ok. 40% . Błonnik
zawarty w bananie obiża poziom cholesterolu i
zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i w konsekwencji zawałów serca.
Stres: Podczas stresu, metabolizm naszego ciała znacznie wzrasta, przyczyniając
się do obniżenie poziomu potasu w organizmie. Potas jest jednym z głównych
minerałów wchodzących w skład banana. Pomaga on obniżyć ciśnienie krwi,
reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz transportuje tlen do mózgu.
Banan z potasem to najlepsze lekarstwo na stres i nerwy. Ze względu na
właściwości redukujące poziom kwasów w żołądku, banan traktowany jest jako
środek łagodzący zgagę i podrażnienia układu pokarmowego.
Najlepszym sposobem uśnieżenia bólu żołądka jest spożycie zmiksowanego banana z
mlekem i miodem. Banan złagodzi poziom kwasów w
organizmie, miód podniesie poziom cukru, a mleko poprawi gospodarkę wodną
organizmu.
Niewielu z was na pewno wie, że banan jest doskonalym
lekiem łagodzący ukąszenia komarów. Bogata w pierwiastki śladowe tj. potas,
selen i cynk oraz w substancje mineralne skórka banan położona na miejsce
ukąszone przez komara, znacznie łagodzi swędzenie i opuchliznę.
Dodatkowo, skórka banana
pomaga zlikwidować brodawki pojawiające się na rękach. Należy położyć skórkę banana na
brodawce ( żółtą stroną)i przymocować za pomoca
plastra.
Banan posiada również zbawienne właściwości dla kobiet w ciąży. Podnosi poziom
węglowodanów w organizmie łagodząc
poranne nudności. Poza tym, przez wiele kultur, banan postrzegany jest jako
owoc redukujący temperaturę ciała u ciężarnych kobiet i ich nienarodzonych
jeszcze dzieci. Tak jest w Tajlandii, gdzie ciężarne kobiety utrzymują
regularną temperatuję ciała spożywając kilka bananów
dziennie.
Nałogowym palaczom spożycie bananów pomaga ograniczyć i w konsekwencji rzucić
palenie. Dzieje się tak dzięki zawartości witamin B6 i B12, potasu i magnezu,
które oczyszczają organizm z nikotyny i substancji smolistych.
Należy więc zaufać specjalistom, którzy dowodzą, iż
banan jest doskonałym, naturalnym lekiem na wiele dolegliwości nękających ludzi
XXI wieku. Porównując składniki odżywcze banana i jabłka, zobaczymy, że banan
posiada cztery razy więcej protein, dwa razy więcej węglowodanów, trzy razy
więcej fosforu, pięć razy więcej witaminy A i żelaza, dwa razy wiecej witamin i innych minerałów, niż znany z polskich
sadów owoc.
Nie zapominajmy więc o odżywczych właściwościach
banana, kiedy to w przedświątecznej bieganinie po sklepach będziemy się
zastanawiali jakie owoce położymy w tym roku na wilkanocnym
stole. Odpowiedź jest jedna: BANANY.