BANANY

 

 

 

 

 

bananHistoria banana w Europie jest krótka (nasi przodkowie poznali go dopiero w XIX wieku), w ciągu zaledwie 150 lat swojej obecności na europejskich stołach zyskał on wielu zwoleników, nie tylko dzięki doskonałym walorom smakowym, ale również dzięki bogactwu skladników mineralnych i odżywczych.


Ten tropikalny owoc zawiera dużą ilość błonnika. Zbawienny wpływ błonnika zawartego w bananach na przemianę materii sprawia, że mogą one (wbrew powszechnym opiniom o ich wysokiej kaloryczności) być wiodącym składnikiem diet odchudzajacych. Banan zawiera również trzy rodzaje cukrów, sacharozę, glukozę i fruktozę z grupy węglowodanów, którym zawdzięcza swój słodki smak. Węglowodany te są głównym, najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącej przede wszystkim do utrzymywania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wykonywania pracy fizycznej. Ilość energii zawarta tylko w dwóch bananach, pozwala na 90-minutowe, intensywne ćwiczenia w siłowni. Nie powinnien więc dziwić fakt, że banan jest najbardziej popularnym owocem spożywanym przez sportowców.

Jednak bogactwo energii i witamin nie jest jedyną zaletą banana. Owoc ten podnosi wytrzymałość odpornościową naszego organizmu i zapobiega występowaniu wielu chorób, stając się przez to niezbędnym dodatkiem do naszej codziennej diety. Choroby, które łagodzą zawarte w bananie substancje odżywcze to:

Depresja: badania przeprowadzone wśród grona ludzi cierpiących na depresję dowodzą, iż dzienne spożycie bananów znacznie redukuje jej przejawy. Powodem tego jest zawarty w bananie tryptofan, rodzaj proteiny, którą organizm przetwarza w serotoninę, znaną jako doskonały środek relaksujący i znacznie poprawiający humor.

Cukrzyca: zapomniałeś wziąć tabletkę.... nie ma problemu, weź banana. Zawarta w bananie witamina B6 reguluje poziom glukozy w organizmie i wpływa przez to na poprawę samopoczucia.

Anemia: duża ilość żelaza zawarta w bananie stymuluje produkcję hemoglobiny, redukując tym samym anemię krwi.

Ciśnienie krwi: banan zawiera również potas i jednocześnie małą ilość soli, przyczyniając się do obniżenia ciśnienia krwi. Drogocenne właściwości banan podkreśla fakt, że amerykański ministerstwo Food and Administration wydało zgodę na oficjalne uznanie banana, za owoc znacznie redukujący ciśnienie krwi i szansę wystąpienia wylewu krwi do mózgu o ok. 40% . Błonnik zawarty w bananie obiża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej i w konsekwencji zawałów serca.

Stres: Podczas stresu, metabolizm naszego ciała znacznie wzrasta, przyczyniając się do obniżenie poziomu potasu w organizmie. Potas jest jednym z głównych minerałów wchodzących w skład banana. Pomaga on obniżyć ciśnienie krwi, reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz transportuje tlen do mózgu.

Banan z potasem to najlepsze lekarstwo na stres i nerwy. Ze względu na właściwości redukujące poziom kwasów w żołądku, banan traktowany jest jako środek łagodzący zgagę i podrażnienia układu pokarmowego.
Najlepszym sposobem uśnieżenia bólu żołądka jest spożycie zmiksowanego banana z mlekem i miodem. Banan złagodzi poziom kwasów w organizmie, miód podniesie poziom cukru, a mleko poprawi gospodarkę wodną organizmu.

Niewielu z was na pewno wie, że banan jest doskonalym lekiem łagodzący ukąszenia komarów. Bogata w pierwiastki śladowe tj. potas, selen i cynk oraz w substancje mineralne skórka banan położona na miejsce ukąszone przez komara, znacznie łagodzi swędzenie i opuchliznę.

Dodatkowo, skórka banana pomaga zlikwidować brodawki pojawiające się na rękach. Należy położyć skórkę banana na brodawce ( żółtą stroną)i przymocować za pomoca plastra.  

Banan posiada również zbawienne właściwości dla kobiet w ciąży. Podnosi poziom węglowodanów w
organizmie łagodząc poranne nudności. Poza tym, przez wiele kultur, banan postrzegany jest jako owoc redukujący temperaturę ciała u ciężarnych kobiet i ich nienarodzonych jeszcze dzieci. Tak jest w Tajlandii, gdzie ciężarne kobiety utrzymują regularną temperatuję ciała spożywając kilka bananów dziennie.

Nałogowym palaczom spożycie bananów pomaga ograniczyć i w konsekwencji rzucić palenie. Dzieje się tak dzięki zawartości witamin B6 i B12, potasu i magnezu, które oczyszczają organizm z nikotyny i substancji smolistych.

Należy więc zaufać specjalistom, którzy dowodzą, iż banan jest doskonałym, naturalnym lekiem na wiele dolegliwości nękających ludzi XXI wieku. Porównując składniki odżywcze banana i jabłka, zobaczymy, że banan posiada cztery razy więcej protein, dwa razy więcej węglowodanów, trzy razy więcej fosforu, pięć razy więcej witaminy A i żelaza, dwa razy wiecej witamin i innych minerałów, niż znany z polskich sadów owoc.

Nie zapominajmy więc o odżywczych właściwościach banana, kiedy to w przedświątecznej bieganinie po sklepach będziemy się zastanawiali jakie owoce położymy w tym roku na wilkanocnym stole. Odpowiedź jest jedna: BANANY.