GRANAT

 

 

 

 Jest  krzewem (2-4 m wysokości), zimozielonym w krajach tropikalnych, w Europie zrzucającym owalne liście.  Kwiaty są pomarańczowe, posiadają 5 - 7 działek kielicha i liczne pręciki. Pochodzi z Persji, w Europie północnej owoc ten jest znany od dawna ze wschodnich bajek i rysunkówzdobniczych na porcelanie miśnieńskiej. Obecnie uprawia się go w krajach klimatu tropikalnego i subtropikalnego.  Owoce można przechowywać przez 2 miesiące w temperaturze pokojowej, 6 miesięcy w chłodniach. 

  

Owoce jagodowe zwane granatami mają kulisty kształt z wystającą nasadą kielicha i średnicę 9 cm. Ciemnożółta, czasem nawet purpurowa skórka jest twarda, skórzasta, wewnątrz znajduje się czerwony jadalny miąższ, a w nim kilkaset jasnobrązowych pestek, również jadalnych. Owoce mają smak słodko - kwaskowaty.

 

Z soku granatu  (zwanego grenadyną) produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu. W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z orzechami. Garbniki zawarte w skórce granatu są surowcem przemysłowym w farmacji i garbarstwie, natomiast dzięki zawartym w korze granatowca alkaloidom owoc ma zastosowanie w weterynarii jako środek przeciwtasiemcowy. W cieplejszych krajach sadzi się często gęste krzewy granatowca jako żywopłot. 

 

Granaty zawierają 10 - 20% cukrów (głównie glukozy i fruktozy), 2 -5% kwasów organicznych (głównie kwas cytrynowy) (dlatego są dość kwaśne), 1,5% białekwitaminę C (13 mg/ 100 mg). W skórce owocu znajduje się dużo garbników (do 30%). Kora granatu zawiera alkaloidy(0,3 - 0,7%)

100 g owocu dostarcza 77 kalorii (322 dżule).

 

 

 Z powodu dużej ilości nasion granat symbolizuje  siłę rozrodu roślin. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę czczono jako świętą.

 

Jagoda pozorna (nibyjagoda) nazywana granatem, przypominające kształtem i wielkością duże jabłka. Pokryte są twardą skórzastą łupiną barwy purpurowej, fioletowej, czasem brązowej albo białoczerwonawej, z kielichem pozostającym na wierzchołku, zawiera 400-700 tępograniastych nasion. MTN 19-21 g. Nasiona otoczone są osnówkami (arillus) o kolorze najczęściej czerwonym, ale również różowym i żółtym. Osnówki mają galaretowatą konsystencję i są niezwykle soczyste, stanowią część jadalną owocu. Z nich otrzymuje się syrop zwany grenadyną (grenadyną). Obecnie wprowadza się odm. partenokarpiczne, które jako beznasienne są wydajniejsze i łatwiejsze do spożywania.

 

Ciekawostki

Owoc ze względu na dużą ilość nasion, uznawany był w starożytności za symbol płodności, a kwiat za symbol miłości. Do dzisiaj w Grecji życzy się nowożeńcom szczęścia, dobrobytu i płodności rzucając na podłogę granat i rozgniatając go. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców.