Jest krzewem (2-
Owoce jagodowe zwane granatami mają kulisty
kształt z wystającą nasadą kielicha i średnicę
Z soku granatu (zwanego grenadyną)
produkuje się napoje, galaretki, używa się go także do produkcji wina i syropu.
W krajach Środkowego Wschodu przygotowuje się sos, w którym granaty łączy się z
orzechami. Garbniki zawarte w skórce granatu są surowcem przemysłowym w
farmacji i garbarstwie, natomiast dzięki zawartym w korze granatowca alkaloidom
owoc ma zastosowanie w weterynarii jako środek przeciwtasiemcowy. W
cieplejszych krajach sadzi się często gęste krzewy granatowca jako
żywopłot.
Granaty zawierają 10 - 20% cukrów
(głównie glukozy i fruktozy), 2 -5% kwasów organicznych (głównie kwas
cytrynowy) (dlatego
są dość kwaśne), 1,5% białek i witaminę C (13 mg/ 100 mg).
W skórce owocu znajduje się dużo garbników (do 30%). Kora granatu
zawiera alkaloidy(0,3 - 0,7%)
Z powodu dużej ilości nasion granat symbolizuje siłę
rozrodu roślin. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę czczono jako świętą.
Jagoda
pozorna (nibyjagoda) nazywana granatem, przypominające kształtem i
wielkością duże jabłka. Pokryte są twardą
skórzastą łupiną barwy purpurowej, fioletowej, czasem brązowej albo
białoczerwonawej, z kielichem pozostającym na wierzchołku, zawiera 400-700
tępograniastych nasion. MTN 19-
Ciekawostki
Owoc ze
względu na dużą ilość nasion, uznawany był w starożytności za
symbol płodności, a kwiat za symbol miłości. Do dzisiaj w Grecji życzy się
nowożeńcom szczęścia, dobrobytu i płodności rzucając na podłogę granat i
rozgniatając go. Przez wiele lat cywilizacje krajów rozwijających się uważały
go za najbardziej tajemniczy ze wszystkich istniejących owoców.