MARAKUJA

 

 

 

 

 

 

Marakuja jest pnączem do 15 m długości o przepięknych kwiatach. Roślina pochodzi z Brazylii. Przez hiszpańskich odkrywców Ameryki Południowej została nazwana „kwiatem Męki Pańskiej” lub męczennicą, bo części kwiatu przypominały im narzędzia męki Chrystusa (prątniczki - koronę cierniową, pylniki - młoty, znamiona słupka - gwoździe, liscie - lance i wąsy czepne - sznury).

   

 

W skład rodzaju – męczennica wchodzi około 450 gatunków. Jako gatunek męczennica jadalna określa się  - najczęściej uprawianą Męczennicę purpurową  (fioletowe owoce o długości około 5 cm fioletową, woskowatą skórką, która marszczy się po zerwaniu owocu, występuje w Kenii, Nowej Gwinei i Australii) oraz Męczennicę żółtą (na zdjęciu obok), rosnącą tylko na nizinach (Ameryka Południowa, wyspy: Fidżi, Hawaje, Tajwan, Sri Lanka) o nieco większych, żółtych owocach z gładką skórką. W jadalnym kleistym i galaretowatym miaższu (barwy pomarańczowo-czerwonej lub zielonkawej) znajdują się liczne pestki. Nasiona marakui są również jadalne.

   

 

Markuję spożywa się na surowo jako dodatek do produktów mlecznych (np. lodów), produkuje się z niej również sok (sprzedaje się go w puszkach lub zamrożony) wykorzystywany potem do lodów i koktajli.

 

Owoc marakui  w osnówce zawiera dużo karotenów, niacynę, kwas cytrynowy, z  witaminę C (do 23 mg/100 g) oraz minerały: wapń i żelazo.
100 g owocu dostarcza 75 kalorii (315 dżuli).

 

Inne gatunki należące do rodzaju marakuja:

,

·         pomarańczowej skórce i miąższu koloru szarego. Pochodzi z gór Meksyku i Ameryki Środkowej.

·         Kuruba (Passiflora mollisima) (na zdjęciu obok) – narodowy owoc Kolumbii, posiada owoce o wydłużonym kształcie (długość do 10 cm). Różowo – pomarańczowy miąższ ma smak kwaskowaty. Owoce są wykorzystywane tj. inne gatunki. Swieże owoce kuruby można przechowywać w lodówce do 14 dni.

·         Męczennica olbrzymia, Granadilla olbrzymia, ang. Giant granadilla (Passiflora quadrangularis) – żółtawy owoc ma około 25 cm długości,  wykorzystywany jest  tak jak inne gatunki, ale oprócz tego niedojrzałe owoce po ugotowaniu spożywa się jako warzywo.