Marakuja jest pnączem
do
W skład rodzaju –
męczennica wchodzi około 450 gatunków. Jako gatunek męczennica jadalna określa się - najczęściej
uprawianą Męczennicę purpurową (fioletowe owoce o długości około
Markuję spożywa się na
surowo jako dodatek do produktów mlecznych (np. lodów), produkuje się z niej
również sok (sprzedaje się go w puszkach lub zamrożony) wykorzystywany potem do
lodów i koktajli.
Owoc marakui w
osnówce zawiera dużo karotenów, niacynę, kwas cytrynowy, z witaminę
C (do 23 mg/100 g) oraz minerały: wapń i żelazo.
100 g owocu dostarcza 75 kalorii
(315 dżuli).
Inne gatunki należące
do rodzaju marakuja:
,
·
pomarańczowej skórce i miąższu koloru szarego. Pochodzi z gór Meksyku i
Ameryki Środkowej.
·
Kuruba (Passiflora mollisima) (na
zdjęciu obok) – narodowy owoc Kolumbii, posiada owoce o wydłużonym kształcie
(długość do
·
Męczennica
olbrzymia, Granadilla olbrzymia, ang. Giant granadilla (Passiflora quadrangularis) – żółtawy owoc ma około