NEKTARYNKI

 

 

 

 

Pochodzenie

rynkaIstnieją różne teorie o pochodzeniu nektarynki. Pierwsza to przypuszczenie mutacji brzoskwini, druga to powstanie nektarynki z połączenia migdałów i śliwki lub brzoskwini i migdałów lub — najprawdopodobniej — brzoskwini i śliwki. Dopiero w ostatnim stuleciu poprzez ulepszoną hodowlę, przede wszystkim w USA, nektarynka nabrała lepszego smaku i większego znaczenia.

Owoc

Nektarynki mają gładką, czerwono błyszczącą skórkę, ścisły, najczęściej żółty rzadko biały miąższ i dają się łatwo oddzielić od pestki. Nektarynki to nieowłosiona forma brzoskwini.

Smak

Miąższ w niektórych odmianach smakuje słodko jak miąższ brzoskwini, w niektórych zaś pikantnie kwaskowato jak śliwka. Jest także bardzo soczysty i aromatyczny.

Uprawa

Przede wszystkim we Włoszech, Francji, Hiszpanii, Grecji, Kalifornii, Chile i Południowej Afryce.

Cenione substancje

Karotyna, kwasy nukleinowe i witamina C.

 

Brzoskwinie, morele i nektaryny należą do najsmakowitszych i zarazem najbardziej atrakcyjnych owoców. Pewną nowością w naszych warunkach jest nektaryna, która cieszy się szczególnym zainteresowaniem. Zapewne nie wszyscy wiedzą, że jej wymagania klimatyczne, glebowe i siedliskowe oraz sposób uprawy nie różnią się niczym szczególnym od brzoskwini. Ze względu na dużą atrakcyjność owoców warto zainteresować się uprawą również tego gatunku Ryzyko uprawy brzoskwini, moreli i nektaryny jest duże, ale nie aż tak bardzo, by nie warto było spróbować. Sądzę, że będziemy nadal sadzić w naszych ogrodach przydomowych i działkowych te drzewa i czekać na własne, smakowite owoce.